Ecourile Turneului Universitar de Dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI

În urma unei călătorii de impact în șase centre universitare din România la începutul lunii octombrie 2019, Turneul Educațional de Dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI s-a bucurat de un ecou deosebit atât în mediul universitar, cât și în rândul reprezentanților societății civile și în presa națională și locală.

Prof. univ. dr. LILIANA POPESCU – Prorector SNSPA Școala Națională de Știinte Politice și Administrative: “Turneul universitar <TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI> este o reușită extraordinară, un demers de avangardă, care pune în discuție valori fundamentale ale societății civile. Generațiile tinere au nevoie să simtă ceea ce simt oamenii diferiți de ei, au nevoie să intre în contact cu această experiență care te face să reflectezi. Să treacă dincolo de suprafața mainstream a ceea ce le oferă o societate consumeristă.”

TVR (ARTE, CARTE ȘI CAPRICII): “O oglindă a sinelui, <Touch Me Not – Politicile Corpului> e un proces auto-reflexiv pe cât de interesant, pe atât de provocator.”

ELLE ROMÂNIA:

“<Touch Me Not – Politicile Corpului> ne dă peste cap prejudecățile, invitându-ne să re-analizăm modul în care îi privim pe ceilalți.”

 
Inițiat la invitația a șapte universități de top din România, de echipa filmului TOUCH ME NOT, – câștigător al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, – proiectul TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI a fost conceput ca o serie itinerantă de zece dezbateri – eveniment care au creat un spațiu de dialog între publicul tânăr din mediul universitar si comunitățile vulnerabile vizate de film, în vederea schimbării de mentalități, a promovării diversității și incluziunii, a respectului pentru Celălalt. La dezbateri au participat, în calitate de invitați speciali și moderatori, reprezentanți ai ONG-urilor mediului academic, diplomatic și specialiști din domenii conexe: psihologie, sociologie, filozofie, științe politice, comunicare, cinema etc. Câteva extrase din testimonialele acestora despre proiect:

ALFRED DUMITRESCU, președinte al Societății Române de Psihanaliză: “Un proiect important pentru că ridică întrebări și pune în discuție prejudecățile automate în ceea ce privește corpul nostru. (…) Experiența < TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI> ar putea fi un puternic declanșator al unui proces de transformare interioară, te poate face să începi să lucrezi la tine însuți.”

RADIO ROMÂNIA CULTURAL:  “Cinema-ul ca mijloc de auto-cunoaștere.”

 

EUROPA FM (CLUBUL DE SEARĂ): “Un film și un proiect despre libertatea interioară.”

LIBERTATEA:

“Un dialog despre intimitate, relația cu propriul corp și modul în care ne raportăm la celălalt, despre capacitatea noastră de empatie.”

Excelența sa HANS ERICH TISCHLER, Consulul Republicii Federale GERMANIA la Sibiu: “Nu e doar un film, e un fenomen, o experiență transformativă. O oglindă a societății în care trăim, <TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI> deschide noi perspective, punând în lumină valori esențiale ale societății noastre contemporane.”

HOTNEWS:

“O experiență transformativă.”

UNICA: “Un spațiu de reflexivitate si auto-cunoaștere, în care suntem invitați să ne re-evaluăm ideile preconcepute.”

RADIO FRANCE INTERNATIONAL: “Nu e vorba despre diverse minorități, e despre tine însuți, despre fiecare dintre noi, o oglindă întoarsă înăuntru. Un film care va face cu siguranță istorie.”

MUGUR CIUMĂGEANU – psihoterapeut, profesor la UNIVERSITATEA DE VEST Timișoara, director programe de formare – ARTCC Asociația Română de Terapie Comportamentală și Cognitivă: “<TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI> este poate primul demers care pune în discuție în profunzime taboo-urile si regulile legate de cum ne percepem unii pe alții, de cum ne <atingem>, cum relaționăm. Este un exercițiu foarte necesar pentru fiecare dintre noi, de a vorbi despre propria noastră intimitate, de a împărtăși gânduri, emoții, de a exprima ceea ce simțim.”

VICTOR CIOBOTARU – absolvent de teologie, activist, reprezentant al Asociației ACCEPT și inițiatorul proiectului CREȘTINI PRO LGBT România:

„Un demers atât de necesar și binefăcător pentru noi, ca societate aflată încă în tranziție spre a deveni o democrație matură. Am văzut la dezbateri puterea incredibilă a filmului de a genera trăiri pe cât de intense, pe atât de autentice în rândul publicului. Scoaterea din zona de invizibilitate a identităților și subiectelor <tabu>, punerea lor în lumină sub privirile a sute de oameni, precum și posibilitatea de a interacționa direct cu echipa filmului au transformat aceste întâlniri în epifanii despre sine și despre <celălalt diferit>. M-am simțit în siguranță să devin vulnerabil în fața unei săli pline cu necunoscuți și am realizat că umanitatea fiecăruia rezonează la experiențele profund umane ale celorlalți, oricât de mult contactul cu acestea ne-ar scoate din zona de confort.”

TVR CLUJ (ACTUAL REGIONAL): “<Touch Me Not – Politicile Corpului> vorbește despre acceptare, despre a-l înțelege mai bine pe celălalt, despre a ne înțelege în primul rând pe noi. Despre căutarea interioară și acceptarea propriului corp.”

RADIO ROMÂNIA BRAȘOV:

“Un film ca o oglindă. Te invită să privești înăuntru, să-ți pui întrebari.”

TURNUL SFATULUI (SIBIU):

“Un film despre libertatea interioară.>

 

Asociația DIAKONIEWERK România, Sibiu:

„Touch Me Not aduce în discuție corpul uman în toate formele lui și importanța de a aprecia diversitatea. Dizabilitatea nu se referă la o lipsă de abilități a persoanelor diferite de <normă>, ci reprezintă lipsa <abilității> societății de a oferi acestor persoane acces la viața comunității fără bariere. Înlăturarea acestor bariere, fie ele fizice – prin rampe și lifturi – sau formate din prejudecăți, este un ideal spre care privim cu multă speranță.”

DOINA PĂRĂIAN – reprezentantă a Asociației DIAKONIEWERK România:

“Cred că Touch Me Not ar trebui vizionat inclusiv de către părinții copiilor cu dizabilități. Barierele sunt puse încă din familie, unde există percepția că nu poți avea și alte nevoi dacă ai dizabilități. Numai corpul fizic este <diferit>, nu și sentimentele sau dorința de a fi iubit sau de a iubi.”

ZIARUL TIMIȘOARA: “O călătorie de auto-cunoaștere.”

CAPITAL CULTURAL (CLUJ) :  “O experiență transformativă, care te pune pe gânduri.”
VIVA FM IAȘI:

“<Touch Me Not- Politicile Corpului> oferă noi perspective asupra unor subiecte acute de mare interes: diversitatea, incluziunea, egalitatea de gen, respectul pentru celălalt.

În urma impactului deosebit pe care l-a avut în mediul universitar din România, Turneul de Dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI continuă la nivel internațional, la invitații ale unor universități și instituții culturale din Suedia, Belgia și Canada. Turneul internațional a demarat acum două săptămâni în Suedia, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Stockholm și DOC LOUNGE, în trei centre universitare de prestigiu: StockholmMalmö și Lund. Și va continua cu dezbaterea – eveniment TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI organizată în cadrul EUROPALIA România, la BOZAR (Palais des Beaux Arts Bruxelles) pe 1 februarie 2020.

Prof. univ. dr. SORIN ALEXANDRESCU, director CESI Centrul de Excelență în Studiul Imaginii al Universității din București (frament din OBSERVATORUL CULTURAL): “De ce TOUCH ME NOT are o putere de seducție atît de mare, de ce succesul lui atât de evident la oameni atât de diferiți, mai ales la tineri? Cred că succesul lui internațional, ca și cel bucureștean, la care am fost martor, vin din cum este construit. (…) Noi înșine (spectatorii) sîntem atrași, incluși în interiorul lui, deși material îl privim din afară. Despre lumea acestui film vorbești dinăuntrul ei, nu din afară. (…) Nu de <analiza lumii și a subiectului uman> este vorba în primul rând, ci de <prezența celuilalt>. Nu <cine este celălalt>, ci faptul evident, dar inexplicabil, că el este <altfel>, deși trăiește chiar alături de mine. Simpla prezență a celuilalt se revelă mai fascinantă decât procesul de cunoaștere a lui. Prezența lui <touches me more>, pe cînd cunoașterea, interpretarea, <much less>, ar fi răspuns, cred, oricine din public, de era întrebat, în seara de 3 octombrie 2019.”

Turneul universitar de dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI este un proiect organizat de Asociația Culturală MANEKINO și MANEKINO FILM în parteneriat cu Friedrich Ebert Stiftung România co-finanțat de AFCN Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Identității Naționale cu sprijinul Institutului Francez din România, Ambasadei Germaniei, Institutului Goethe, UCIN Uniunea Cineaștilor din România, TNB Teatrul National București, Fundația MOTIVATION România, Asociația ACCEPT sponsori principali Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Grup Transilvae susținut de CĂRTUREȘTI, SKY TOUR 

PARTENERI LOCALI IAȘI Evenimente co-organizate de Universitatea De Arte George Enescu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Asociația ARTIS, Centrul Cultural German Iași cu sprijinul Ateneului Național din Iași

BRAȘOV Eveniment co-organizat de Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Asociația Culturală ARTBURG KineDok powered by ONE WORLD Romania co-finanțat de Primăria Brașov cu sprijinul Centrului Cultural German Brașov, Fundației Comunitare Brașov, Asociației pentru Persoane cu Dizabilități Fizice Sf. Haralambie SIBIU Eveniment co-organizat de Universitatea Lucian Blaga și Astra Film Festival cu sprijinul Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu susținut de Fundația Comunitară Sibiu și Asociația Diakoniewerk
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

PARTENERI LOCALI TIMIȘOARA Eveniment co-organizat de Universitatea de Vest în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara cu sprijinul Consulatului Republicii Federale Germania la Timișoara susținut de Asociația IDENTITY.EDUCATION, Asociația CEVA DE SPUS, UNLOC, Fundația ART ENCOUNTERS, Asociația PELICULA CULTURALĂ, ARTCC Asociația Română de Terapie Comportamentală și Cognitivă, OSUT Organizația Studenților de la Universitatea de Vest Timișoara, AIESEC Timișoara, CAMELOT (Centrul de Pedagogie și Andragogie), META Spațiu

CLUJ Evenimente co-organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul de Cultură Urbană „Casino” Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local Cluj – Napoca,  în cadrul ZILELOR CLUJULUI, la Cinema Dacia cu sprijinul Centrului Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, Fabrica de Pensule, PRIDE România, Asociația CARE, Asociația BEARD BROTHERS, Reactor Cluj
Mai multe detalii pe pagina filmului TOUCH ME NOT

PARTENERI MEDIA Plăcut de: Radio Guerrilla TVR, Radio România Cultural, VICE România, Decât o Revistă, Observatorul Cultural, ELLE, Libertatea, Libertatea pentru femei, Unica, Viva!, Avantaje, Gazeta Sporturilor, Zile și Nopți, The Institute, Blitz TV Parteneri media locali Iași AGERPRES, Evenimentul Regional al Moldovei, VIVA FM Iași, Ziarul de Iași, Radio România Iași, TVR Iași

PARTENER DE MONITORIZARE mediaTRUST COMMUNICATION powered by CREIONETICA & ROGALSKI DAMASCHIN PR supported by THE PRACTICE